UNDP UZ PODRŠKU VLADA LUKSEMBURGA I AUSTRIJE: PREKO 40.000 TESTOVA INSTITUTU ZA JAVNO ZDRAVLJE NA KOSOVU

24.07.2020

Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu uručio je juče Institutu za javno zdravlje 41.000 testova za COVID-19. Sredstva za kupovinu testova, koje je nabavio program UN-a, obezbedile su vlade Velikog vojvodstva Luksemburga i Austrije, saopšteno je iz UNDP-a.

 

Testovi su kupljeni sa 500.000 evra kroz sporazum sa Vladom Velikog vojvodstva Luksemburga preko “Lux Development S.A.” i sporazuma sa austrijskom vladom kroz Austrijsku razvojnu saradnju u ukupnoj vrednosti od 250.000 evra. Lux Development je donirao ukupno milion evra, a polovina novca je prethodno iskorišćena za obezbeđivanje humanitarne pomoći za 2.000 porodica.

 

Ministar zdravlja Kosova, Armend Zemaj, koji je prisustvovao ceremoniji primopredaji donacije, naglasio je važnost partnerstva i međunarodne pomoći tokom pandemije.

 

Ogroman broj testova koje smo dobili značiće mnogo za zaštitu javnog zdravlja. Želim da se zahvalim vladi Luksemburga i Austrije na finansiranju i UNDP-u za nabavku ovog kontingenta kompleta za testiranje, kazao je.

 

“U ovim izazovnim vremenima učinili smo najviše što smo mogli da pomognemo institucijama da se izbore sa pandemijom,” kazala je otpravnica poslova ambasade Luksemburga, Nataša Gomez, podsećajući da je vlada ove zemlje prethodno pružila podršku za obezbeđivanje humanitarne pomoći za 2.000 porodica, za kupovinu mobilnih ventilatora, a ranije i za kupovinu testova u dva navrata.

 

“Zadovoljan sam što znam da će (novo kupljeni testovi) uvećati mogućnosti testiranja i pomoć u smanjenju širenja virusa,” poručio je između ostalog šef kancelarije Austrijske razvojne saradnje na Kosovu, Gunter Cimer.

 

“Nastavićemo blisko da sarađujemo sa Ministarstvom zdravlja i drugim institucijama na Kosovu da bismo im pomogli da najbolje rešimo krizu. Fizičko distanciranje, nošenje maske i lična higijena najbolji su način da budemo zdravi i zaštitimo svoje najmilije,” rekla je pomoćnica stalnog predstavnika UNDP-a, Valjbona Bogujevci.

NEW MAGAZINE