EFEKTET E MEDIAVE SOCIALE

 

Si ndikojnë mediat sociale te adoleshentët? Ashtu si çdo formë teknologjie, media sociale ka një anë pozitive dhe negative. Kur bëhet fjalë për efektet e mediave sociale tek adoleshentët, ato i kanë të mirat dhe të këqijat e rëndësishme që duhen marrë parasysh.

 

Në anën pozitive, platformat si TikTok, Twitter, Instagram dhe Snapchat mund të jenë shpëtimtare për adoleshentët që ndihen të izoluar ose të margjinalizuar. Përveç kësaj, rrjetet sociale i ndihmuan adoleshentët të ndiheshin më të lidhur dhe jo të vetmuar. Por ndikimi i mediave sociale tek të rinjtë mund të jetë gjithashtu shumë i dëmshëm për shëndetin mendor. Në veçanti, mediat sociale dhe depresioni i adoleshentëve janë të lidhura ngushtë. Për më tepër, përdorimi i tepërt i aplikacioneve i ekspozon adoleshentët ndaj mujsharjes kibernetike, çështjeve të imazhit të trupit dhe varësisë nga teknologjia, dhe rezulton në më pak kohë të shpenzuar për të bërë aktivitete të shëndetshme e të botës reale. Ndërsa shumica e prindërve besojnë se e dinë se çfarë poston fëmija i tyre në mediat sociale, anketat e ndryshme të adoleshentëve zbuluan se 70 për qind e tyre e fshehin sjelljen e tyre në internet nga prindërit e tyre.

 

Efekti i mediave sociale në shëndetin mendor të adoleshentëve

A janë adoleshentët dhe platformat e mediave sociale një përzierje e mirë, apo a e ulë përdorimi i mediave sociale mirëqenien e adoleshentëve? Pse mediat sociale janë të këqija? Kjo është bërë një nga pyetjet më të diskutueshme në lidhje me efektet e mediave sociale tek adoleshentët, me studime që tregojnë rezultate të ndryshme. Shumë ekspertë besojnë se stimulimi i vazhdueshëm nga rrjetet sociale e zhvendos sistemin nervor në modalitetin lufto-ose-ik. Kjo i përkeqëson çrregullimet e tilla si ADHD, depresioni i adoleshentëve, çrregullimi sfidues kundërshtues dhe përkeqësimi ankthi i adoleshentëve.

 

Ndikimi i mediave sociale në krahasimin social tek të rinjtë

Adoleshentët në mediat sociale e kalojnë pjesën më të madhe të kohës duke e vëzhguar jetën dhe imazhet e bashkëmoshatarëve të tyre. Kjo çon në krahasime të vazhdueshme, që mund të dëmtojnë vetëvlerësimin dhe imazhin e trupit, duke e përkeqësuar depresionin dhe ankthin te adoleshentët. Ashtu si me llojet e tjera të krahasimit social, adoleshentët raportojnë vetëbesim dhe vetëvlerësim më të ulët dhe presion nga bashkëmoshatarët për t’u dukur në një mënyrë të caktuar kur i shohin miqtë e tyre në faqet e mediave sociale.

 

Efektet negative psikologjike të mediave sociale në imazhin e trupit të adoleshentëve

Imazhi i trupit është fusha kryesore në të cilën krahasimi shoqëror i adoleshentëve çon në emocione negative – jo vetëm për vajzat adoleshente, por për të gjitha gjinitë. Kur ata e krahasojnë veten me fotografi të kuruara dhe të filtruara të bashkëmoshatarëve të tyre dhe të personave të famshëm, ata shpesh ndihen inferiorë. Kjo mund të çojë në ulje të vetëvlerësimit dhe imazh negativ të trupit. Përveç kësaj, përdorimi i Facebook-ut është lidhur edhe me rrezik të shtuar të çrregullimeve të të ngrënit.

 

Miqësi, adoleshencë dhe media sociale

Miqësia dhe aftësitë sociale janë fusha shtesë në të cilat ndikimi i mediave sociale tek të rinjtë mund të jetë pozitiv dhe negativ. Gjatë pandemisë, sigurisht, mediat sociale u bënë një nga mënyrat më të shpeshta – dhe ndonjëherë e vetmja – në të cilën adoleshentët shoqëroheshin me bashkëmoshatarët. Por, ka një ndryshim midis miqve të mediave sociale të adoleshentëve dhe miqve të tyre të vërtetë: Një studim zbuloi se 60 për qind e adoleshentëve thonë se kalojnë kohë me miqtë e tyre online çdo ditë ose pothuajse për çdo ditë, por vetëm 24 për qind më shpesh kalojnë kohë me miqtë e tyre personalisht.

 

Efektet psikologjike shtesë të mediave sociale tek rinia

Në një studim, autorët arritën në përfundimin se efekti i mediave sociale tek të rinjtë nxitet nga tre faktorë kryesorë:

Gjumi i pamjaftueshëm – adoleshentët qëndruan zgjuar deri vonë për të vazhduar lëvizjen nëpër burimet e tyre të mediave sociale

Ekspozimi ndaj mujsharjes kibernetike – postimi i përmbajtjeve të dëmshme, të rreme ose private të tyre në mediat sociale

Mungesa e aktivitetit fizik – kontrollimi i mediave sociale në telefonat e tyre ose pajisjet e tjera nënkuptonte që adoleshentët uleshin për periudha më të gjata kohore dhe kishin më pak kohë për stërvitje. Si rezultat, ata humbën ndikimin e dobishëm të ushtrimeve në shëndetin mendor.

PDF Magazine

Prill

READ MORE

NEW MAGAZINE