JETA ME FITNES NJË MËNYRË JETESE E SHËNDETSHME

 

Zgjedhja dhe mundësitë për aktivitet fizik janë vërtet të mëdha dhe i rekomandohet të gjithëve. Lexoni më poshtë për fitnesin – si forma më e përhapur dhe më e përballueshme e rekreacionit që funksionon në mënyrë efektive në të gjithë organizmin dhe ka një efekt antistres.

 

FIT

Fjala “fitness” në përkthim të lirë do të thotë të kesh energji të mjaftueshme për t’u ndjerë mirë gjatë aktiviteteve fizike. Pikërisht kështu u krijua shkurtesa FIT. Fitnesi po përjeton zgjerimin e tij më të madh në shekullin e 21-të. Fitnesi nuk është vetëm një trend i modës, por edhe një mënyrë për të ulur peshën e trupit, për të forcuar muskujt dhe për të rritur fleksibilitetin e muskujve. Fitnesi praktikohet nga atletët dhe rekreativistët njësoj. Atletët përgatiten të arrijnë kondicionin për garat e forta dhe atletët rekreativë për të qëndruar në formë dhe për të arritur stabilitetin fizik dhe mendor. Është vërtetuar se personat që nuk janë fizikisht aktivë janë të ngadaltë, të lodhur dhe kanë përqendrim të dobët. Ndryshe nga ata, personat që ushtrojnë disa herë në javë, si vrapimi, ecja e shpejtë apo fitnesi, arrijnë një stabilitet të shkëlqyer fizik dhe mendor dhe përqendrimi i tyre është i mirë.

 

Fitnesi përfshin gjithashtu programe të ndryshme ushtrimesh si gjimnastikë, ushtrime me pesha, stërvitje kardio, bodybuilding. Programet varen gjithashtu nga lloji i muzikës së përdorur në stërvitje, intensiteti i stërvitjes – i lartë, i ulët, i mesëm, pajisjet e përdorura për hap, fit ball, si dhe rezultatet e një lloji të veçantë – djegia e yndyrës, trupi i ri, strech dhe relaksi.

 

AEROBIKU

Popullariteti i aerobikut nuk është zbehur për dekada. Ai u krijua gjatë viteve ’60 kur Dr. Kenneth Cooper, një fizioterapist, hulumtoi mënyrat për të mbajtur trupin në një ritëm të shëndetshëm. Ai studioi mënyrat e ndryshme në të cilat duhet të lëvizim, dhe mundësitë komplekse dhe të larmishme të punës së muskujve, erdhi në sistemin e njohur deri më tani të cilin ai e quajti – aerobik. Ka disa lloje të aerobikut, kërcimi, rrëshqitje, hap (step) ….

 

PILATES

Një nga format më të njohura të rekreacionit në vitet e fundit është pilates. Arsyeja për këtë është se Pilates, përveç aktivitetit fizik, i jep trupit edhe relaksimin e nevojshëm dhe vendos një ekuilibër mes fizikës dhe mendores. Ky sistem ushtrimesh u zhvillua më shumë se njëqind vjet më parë nga Joseph Pilates – një atlet kulminant.

 

ZUMBA

Fitnesi Zumba ka qenë prej vitesh programi më i popullarizuar i kërcimit fitnesit në botë. Është unik sepse është një ndërthurje e gjimnastikës dhe lëvizjeve të ndryshme kërcimi (salsa, reggaeton, merenge, samba, hip hop etj.) që kryhen nën ritmet e muzikës ekzotike latine. Zumba është një mënyrë argëtuese dhe dinamike e ushtrimeve që nuk ju lë kurrë indiferentë.

 

JOGA

Joga nuk është vetëm një ushtrim fizik, para se gjithash, joga është mësim se si të qetësosh mendjen dhe të arrish një gjendje paqeje dhe relaksi të plotë. Pozicionet e veçanta gjatë praktikës së jogës i lejojnë trupit të zhvillojë fleksibilitet, qëndrueshmëri, forcë, koordinim dhe redukton tensionin. Yoga e ka origjinën nga India, dhe legjenda thotë se e ka origjinën mijëra vjet më parë. Ka një numër të madh të stileve të ndryshme të jogës, ndërsa në vendin tonë më e famshmja dhe më e përhapura është hata yoga.

 

KROSFITI

Crossfit është mjaft i ri – e ka origjinën 22 vjet më parë në Kaliforni si një disiplinë intensive që ndërthur disa sporte – gjimnastikë, stërvitje kardio dhe peshëngritje. Kjo është një disiplinë shumë e vështirë dhe kërkuese, por intensiteti i stërvitjes përshtatet me gatishmërinë fizike të personit që vendos të stërvitet. Qëllimi i çdo ushtrimi është të përfitojë më të mirën nga personi që stërvit, të ushtrojë vazhdimisht dhe të shtyjë kufijtë e mundësive të tij fizike, e mbi të gjitha mendore.

 

Dhe mos harroni, ju ndërtoni zakone të jetës me fitnes vetëm për veten tuaj, për shëndetin dhe trupin tuaj. Ju mund ta bëni!

PDF Magazine

Prill

READ MORE

NEW MAGAZINE