LIQENI I KRATERIT – NJË KRYEVEPËR E NATYRËS

Liqeni i Kraterit (Crater Lake) është një mrekulli natyrore mahnitëse në Oregonin jugor në SHBA. Ai njihet si liqeni më i thellë në Shtetet e Bashkuara si dhe si liqeni i tretë më i thellë në botë.

 

Ujë i kaltër dhe i pastër si askund tjetër

I formuar rreth 7.700 vjet më parë, si pasojë e kolapsit të vullkanit të Malit Mazama (Mount Mazama), Liqeni i Kraterit karakterizohet nga ngjyra e tij e theksuar e kaltër dhe kthjelltësia e paprekur. Liqeni mbushet me ujë vetëm nga të reshurat, pasi që asnjë lum apo përrua nuk derdhet në të apo prej tij. Kaltërsia e veçantë e ujit është rezultat i thellësisë së pabesueshme të liqenit dhe pastërtisë së ujit.

 

Parku Kombëtar i Liqenit të Kraterit

Ky liqen është pjesë e Parkut Kombëtar të Liqenit të Kraterit (Crater Lake National Park), i cili u themelua në vitin 1902, gjë që e bën parkun kombëtar të pestë më të vjetër në SHBA. Krahas këtij liqeni mahnitës, parku përfshin edhe ekosisteme të ndryshme, pyje të dendura, dhe një shumëllojshmëri të jetës së egër. Ishulli i Magjistarit (Wizard Island), një kon i prushit që u ngrit pas kolapsit të vullkanit, vetëm sa e pasuron peizazhin piktoresk të liqenit.

 

Oazë për adhuruesit e natyrës

Liqeni i Kraterit është një vend shumë i pëlqyer për entuziastët e natyrës, i cili ofron mundësi për alpinizëm, kamping, dhe udhëtime me varkë. Udhëtimi Rrethor (Rim Drive) e përshkon rreth e qark liqenin, duke ofruar pamje mahnitëse nga pika të ndryshme. Parku njihet edhe për aktivitetet e tij dimërore, ku përfshihet ecja me ski dhe ecja me këmbale bore.

 

Një ndër tiparet më ikonë të Liqenit të Kraterit është Anija Fantazmë, një ishull i vogël që i ngjan një anije me direkun që ngrihet mbi sipërfaqen e ujit. Kthjelltësia e jashtëzakonshme e liqenit mundëson shikueshmëri të shkëlqyer, gjë që e bën këtë një vend të pashoq për t’i soditur formacionet gjeologjike nën ujë.

 

Në përgjithësi, Liqeni i Kraterit është një dëshmi e forcave të natyrës që iu ofron vizitorëve të vet një mjedis të qetë e të madhërishëm që ata mund ta eksplorojnë dhe kënaqen në të.