“THE ALLEN TELESCOPE ARRAY – ATA”

The Allen Telescope Array” (Vargu i Teleskopëve Allen), i njohur shkurt si ATA, është një dëshmi e kuriozitetit të pangopur të njerëzimit për kozmosin. I vendosur në Radio Observatorin në Hat Creek në Malet Kaskadë në Kaliforninë Veriore rreth 500 kilometra larg San Franciskos, ky grup novator radioteleskopësh e përfaqëson një përpjekje bashkëpunuese midis Institutit SETI dhe Laboratorit të Radio Astronomisë në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley. I emëruar sipas Paul G. Allen, bashkëthemelues i Microsoft Corporation dhe një filantrop i zjarrtë në fushën e shkencës dhe teknologjisë, ATA synon që të eksplorojë misteret e universit, veçanërisht në kërkimin e inteligjencës jashtëtokësore (SETI).

 

Anatomia e ATA

Në zemër të dizajnit të ATA-s është grupi i antenave individuale. Aktualisht i përbërë nga 42 antena, secila me diametër 6.1 metra. ATA e përdor një teknikë të njohur si interferometria për të kombinuar sinjalet e mbledhura nga këto antena. Kjo rezulton në një radio teleskop të vetëm, shumë të ndjeshëm, të aftë për të vëzhguar një gamë të gjerë frekuencash, nga 0,5 në 11,2 GHz. Aftësia për të mbuluar një spektër kaq të gjerë është thelbësore për zbulimin e sinjaleve të mundshme nga qytetërimet e largëta, si dhe për studimin e fenomeneve të ndryshme astronomike si pulsorët, galaktikat dhe rrezatimi i sfondit të mikrovalëve kozmike.

 

Fleksibiliteti dhe gjithanshmëria

Një nga tiparet dalluese të ATA është fleksibiliteti dhe gjithanshmëria e tij. Ndryshe nga radio teleskopët tradicionalë me një pjatë, të cilët janë të kufizuar në fushën e dhe aftësitë e tyre të vëzhgimit, konfigurimi i grupit të ATA lejon rikonfigurim të shpejtë dhe vëzhgime të njëkohshme të objektivave të shumtë. Kjo gjithanshmëri ua mundëson studiuesve të përshtaten me ndryshimin e prioriteteve shkencore dhe të optimizojnë vëzhgimet e tyre bazuar në zbulime të reja ose fenomene që janë në zhvillim e sipër.

Njësitë e ATA për procesimin e të dhënave

Kontributet shkencore të ATA

Krahas misionit të tij primar të kërkimit të inteligjencës jashtëtokësore (SETI), ATA kontribuon në një gamë të gjerë të kërkimeve shkencore. Ndjeshmëria e tij e lartë dhe mbulimi i një game të gjerë të frekuencave e bëjnë atë të përshtatshëm për studimin e fenomeneve kalimtare si radio shpërthimet e shpejta (fast radio bursts – FRB) dhe eksplodimet e supernovave. Duke e monitoruar qiellin me saktësi të pa precedentë, ATA i ndihmon astronomët në zbërthimin e mistereve të universit dhe përparimin e të kuptuarit të proceseve të tij thelbësre.

 

Bashkëpunim dhe inovacion

ATA është edhe një simbol i gjenialitetit dhe bashkëpunimit njerëzor. I financuar për mes një kombinimi të donacioneve private, granteve qeveritare dhe partneriteteve akademike, ATA është një bashkëpunim në mes të komunitetit akademik, industrisë dhe filantropisë. Ndërtimi dhe operimi i tij kërkon angazhim nga shkencëtarët, inxhinierët dhe teknikët e sfondeve të ndryshme, por të gjithë të bashkuar për një qëllim të përbashkët: eksplorimi i kozmosit dhe kërkimi i jetës jashtë Tokës.

 

E ardhmja e Vargut të Teleskopëve Allen

Në të ardhmen, ATA do të vazhdojë që të shtyjë kufijtë e kërkimeve astronomike dhe inovacioneve teknologjike. Planet për zgjerimin e këtij vargu me antena shtesë dhe për përmirësimin e mundësive të tyre tashmë janë në zhvillim e sipër, duke premtuar kështu ndjeshmëri efikasitet vëzhgimi edhe më të lartë. Teksa synimi i njerëzimit për të kuptuar njerëzimin shpaloset, ATA është i gatshëm që të shikojë në thellësitë e gjithësisë, në kërkim të përgjigjeve për disa prej pyetjeve më të thella për vendin tonë në kozmos.