ÇIKLIZIMI DHE KËNAQËSIA!

 

Çiklizmi është një sport popullor që shijohet nga njerëzit në të gjithë botën. Mund të bëhet në terrene të ndryshme, duke përfshirë rrugë, male dhe pista BMX. Çiklizmi ofron një sërë përfitimesh, duke përfshirë përmirësimin e shëndetit kardiovaskular, ndërtimin e forcës dhe qëndrueshmërisë dhe ofrimin e një forme ushtrimi me ndikim të ulët.

 

Çiklizmi e ka një histori të gjatë dhe të pasur dhe ka luajtur një rol të rëndësishëm në transport, rekreacion dhe gara për gati dy shekuj. Çiklizmi mund të zhvillohet si sport individual ose ekipor, me ngjarje garuese që variojnë nga garat lokale deri te garat ndërkombëtare si Tour de France. Është një mënyrë e shkëlqyer për të qëndruar aktiv dhe për të shijuar natyrën dhe mund të praktikohet nga njerëz të të gjitha moshave dhe niveleve të aftësive. Ka një sërë disiplinash biçikletash, secila me sfidat dhe kërkesat e veta unike. Çiklizmi rrugor, për shembull, bëhet zakonisht në sipërfaqe të lëmuara, të shtruara me asfalt dhe kërkon një biçikletë të lehtë, aerodinamike. Çiklizmi malor, nga ana tjetër, përfshin terrene të ashpra dhe kërkon një biçikletë me frenim të përshtatshëm dhe goma me dhëmbë për fërkim më të mirë.

 

Çiklizmi ofron një gamë të gjerë përfitimesh fizike, mendore dhe mjedisore. Më poshtë janë disa nga përfitimet kryesore të çiklizmit:

-Përmirëson shëndetin kardiovaskular: çiklizmi është një ushtrim aerobik që i rrit rrahjet e zemrës dhe ndihmon në përmirësimin e shëndetit tuaj kardiovaskular. Çiklizmi e forcon zemrën dhe mushkëritë tuaja dhe mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru dhe shtypjen e lartë të gjakut.

 

-Ndërton forcë dhe qëndrueshmëri: Çiklizmi është një formë ushtrimi me ndikim të ulët që mund të ndihmojë në ndërtimin e forcës dhe qëndrueshmërisë te këmbët, muskujt e barkut dhe pjesën e sipërme të trupit. Mund të përmirësojë gjithashtu ekuilibrin dhe koordinimin tuaj.

 

-Ushtrim me ndikim të ulët: Çiklizmi është një ushtrim me ndikim të ulët që është më i lehtë për nyjet tuaja sesa format e tjera të ushtrimeve si vrapimi. Kjo e bën atë një opsion të shkëlqyeshëm për njerëzit me dhimbje të muskujve ose artrit.

 

-Redukton stresin dhe përmirëson disponimin: Çiklizmi mund të ndihmojë në uljen e stresit dhe përmirësimin e disponimit tuaj. Ushtrimi e çliron endorfinën, që është kimikat natyral që e krijon ndjenjën e mirë në trurin tuaj.

 

-Kursen para dhe e zvogëlon gjurmën e karbonit: Çiklizmi është një formë miqësore e transportit për mjedisin që mund të ndihmojë në zvogëlimin e gjurmës suaj të karbonit. Është gjithashtu një alternativë e përballueshme në raport me automjetet, e cila mund t’ju kursejë para për karburantet, parkimin dhe kostot e mirëmbajtjes.

 

-Aktivitet shoqëror: Çiklizmi mund të jetë një aktivitet shoqëror që ju lejon të lidheni me të tjerët që i ndajnë interesat tuaja. Anëtarësimi në një klub ose grup çiklizmi mund të ofrojë mundësi për shëtitje në grup dhe ngjarje sociale.

 

-Aktivitet i gjithanshëm: Çiklizmi mund të bëhet në një sërë mjedisesh, si rrugët, shtigjet dhe parqet. Kjo e bën atë një aktivitet të gjithanshëm që mund të shijohet nga njerëz të të gjitha moshave dhe niveleve të përgatitjes.

 

Gjëra interesante rreth çiklizmit:

Biçikleta e parë u shpik në vitin 1817 nga Karl von Drais, një baron gjerman. Ajo quhej “makinë vrapuese” dhe shtyhej nga çiklisti nga toka me këmbët e tij.

 

-Fjala “biçikletë” vjen nga fjalët greke “bi” që do të thotë dy dhe “kyklos” që do të thotë rrotë.

 

-Biçikleta është një nga format më efikase të transportit, për sa i përket energjisë së shpenzuar për njësi të distancës së përshkuar. Është më efikas se ecja, vrapimi apo edhe noti.

 

-Biçikleta më e shtrenjtë në botë është Butterfly Trek Madone, e cila është e stolisur me ar 24 karatësh dhe më shumë se 200 diamante. Ajo vlen 500,000 dollarë.

 

-Biçikleta ka frymëzuar shumë forma arti, si muzikën, filmin dhe letërsinë. Një shembull i dukshëm është filmi “Breaking Away”, i cili e fitoi një çmim Oscar në vitin 1980 dhe konsiderohet një film klasik i çiklizmit.

PDF Magazine

Prill

READ MORE

NEW MAGAZINE