FUAT BERISHA: UDHËTIMI I KAMPIONIT TË KARATESË

 

Fuat Berisha, një 14-vjeçar i shquar nga qyteti i Prishtinës, e ka një pasion të palëkundur për sportin. Ndërsa shkëlqen në mësime në Shkollën Fillore dhe të Mesme (SHFMU) “Faik Konica” në Prishtinë si nxënës i klasës së tetë, talenti i Fuatit shtrihet edhe në karate dhe futboll, ku ka arritur suksese të ndryshme.

 

Të ushqyerit e mendjes dhe trupit përmes karatesë

Fuati e filloi udhëtimin e tij në karate në moshën tetë vjeçe, gjersa në moshën njëmbëdhjetë vjeçare mori pjesë në garën e tij të parë. Aktualisht është duke u trajnuar në Klubin e Karatesë “K. K. Fuati” në Prishtinë, nën drejtimin e trajnerit Shkëlzen Berisha. Fuatin e tërhoqi karateja jo vetëm për mësimet e saj vetëmbrojtëse, por edhe për natyrën e saj edukative dhe të disiplinuar, duke kultivuar si zhvillimin mendor ashtu edhe atë fizik. Seancat rigoroze stërvitore dhe disiplina e kërkuar për sportin e mahnitën atë, duke i dhënë një valë të jashtëzakonshme adrenaline dhe një rritje vetëbesimi.

 

Puna e palodhshme, vendosmëria dhe fokusi: çelësat e suksesit afatgjatë

Fuati e kupton se të bëhesh një sportist elitar kërkon përkushtim dhe stërvitje të paktën pesë herë në javë, një sfidë që bëhet më domethënëse kur kombinohen seanca të tilla rigoroze të stërvitjes me përgjegjësitë e shkollës. Megjithatë, ai është i vendosur të vendosë një ekuilibër midis stërvitjes dhe angazhimeve të tij akademike, duke siguruar që ai të mos mbetet kurrë prapa në mësimet e tij.

 

Arritje të jashtëzakonshme në skenën ndërkombëtare

Pjesëmarrja e Fuatit në gara të shumta vendore dhe ndërkombëtare ka qenë asgjë më pak se e jashtëzakonshme. Ndër arritjet e tij dallohen Kampionati Kombëtar i Kosovës, Kampionati Botëror, Kupa e Botës në Porec të Kroacisë, Liga e të Rinjve në Stamboll – 2021, Liga e të Rinjve në Qipro – 2022 dhe Liga e të Rinjve dhe Kupa e Botës në Venedik të Italisë në vitin 2022, ku në të gjitha ai e ka përfaqësuar Kosovën.

 

Ndër fitoret e tij përfshihen dy Kampionate rresht të Kosovës, një titull të Kampionatit Botëror dhe 15 medalje të arta në gara të ndryshme lokale. Në vitin 2022, Fuati u nderua me titullin “Laureati i vitit”. Performanca e tij e jashtëzakonshme gjithashtu e vendosi atë në vendin e 7-të në Ligën prestigjioze të të Rinjve dhe Kupën e Botës të mbajtur në Porec, Kroaci, ku garuan pjesëmarrës nga e gjithë bota.

 

Mbështetja e shkollës përballë sfidave

Pavarësisht pengesave në të cilat ka hasur, Fuati ka marrë vazhdimisht mbështetje nga shkolla e tij, e cila i ka kuptuar dhe përshtatur mungesat e tij. Edhe pse disa mësues mund t’ia kenë bërë të vështirë, Fuati mbetet i pazmbrapsur në kërkim të suksesit si në aspektin akademik ashtu edhe në atë sportiv, ku arsimi mbetet prioriteti i tij kryesor. Motivimi i tij buron nga dëshira e tij e palëkundur për të realizuar ëndrrat dhe aspiratat e tij. Qëllimi përfundimtar i Fuatit në karate është të bëhet karateisti më i fortë i Kosovës, duke e ngritur me krenari emrin e kombit në mesin e vendeve të tjera.

 

Ai me ngulm beson se suksesi nuk arrihet në izolim, por përmes mbështetjes dhe udhëzimit të të tjerëve. Në këtë drejtim, familja e tij, veçanërisht prindërit e tij, kanë qenë shtylla të palëkundura të mbështetjes gjatë gjithë rrugëtimit të tij. Fuati e njeh kontributin e rëndësishëm të babait të tij si trajner dhe motivues i tij, duke pranuar se pa të nuk do të ishte këtu ku është sot. Bisedat e tyre në shtëpi sillen rreth mësimeve dhe sporteve, me një theks më të madh te arsimi, pasi ky i fundit mban çelësin e së ardhmes së Fuatit.

 

Një histori frymëzuese

Rrugëtimi i Fuatit shërben si frymëzim për të gjithë sportistët e rinj, duke shfaqur shpërblimet e përkushtimit, punës së palodhshme dhe mbështetjes së palëkundur. Me synimin e tij për të arritur majat e karatesë, Fuat Berisha është i vendosur ta bëjë Kosovën krenare dhe të bëhet kampion bote. Si përfundim, ai i inkurajon bashkëmoshatarët e tij të merren me sport, duke theksuar ndikimin e thellë pozitiv që sporti e ka në mirëqenien fizike dhe mendore. Ndërsa teknologjia mund të konsumojë brezin e ri, sporti ofron gëzim dhe kënaqësi që teknologjia nuk mund ta zëvendësojë kurrë.

PDF Magazine

Prill

READ MORE

NEW MAGAZINE