GALAKTIKA SPIRALE NGC 4651 NË YJËSINË COMA BERENICES

 

Galaktika spirale e shfaqur në foton më sipër është përafërsisht po aq e madhe sa edhe galaktika jonë e “Rrugës së Qumështit”.

 

Galaktika kanibal

Përndryshe, NGC 4651 njihet edhe si galaktikë kanibal, pasi që forcat e saj të fuqishme të baticës e kanë tërhequr një galaktikë fqinje më të vogël në orbitën e saj. Më pas, galaktika më e vogël u shqye dhe materialet e saj u bashkuan më galaktikën më të madhe.

 

Galaktika Ombrellë

Astronomët e njohin NGC 4651 edhe më një emër pak më të butë: Galaktika Ombrellë. Kur shikohet në kënd të gjerë, mund të dallohet një strukturë e zbehtë me formën e një ombrelle, e cila përbëhet nga gjurmët e galaktikës më të vogël Të shpërbërë nga graviteti. Praktika e gllabërimit ndëryjor nuk është aspak e pazakonshme. Thuhet se Rruga e Qumështit i ka gllabëruar mbi dymbëdhjetë galaktika të tjera përgjatë historisë së saj të pangopur.

PDF Magazine

Prill

READ MORE

NEW MAGAZINE