LIBRA QË JU DËRGOJNË NË UDHËTIME

30.03.2020

 

Këtyre ditëve jemi të detyruar që të qëndrojmë në shtëpi dhe që t’i shmangim maksimalisht kontaktet shoqërore. Teksa ëndërrojmë për udhëtimet e gjata, të mbyllur në shtëpi, nëpër vendet dhe metropolet e largëta botërore mund të shkojmë duke lexuar libra, përmes filmave, udhëtimeve online… Duke qenë se udhëtimi në fakt është gjendje mendore, ne e kemi përgatitur një përzgjedhje të disa veprave letrare të cilët mund t’ju dërgojnë nëpër qytete të ndryshme.
Lexoni duke e mbajtur mend porosinë e qartë #rrinshpi!

 

PARIS – “KATEDRALJA E PARISIT”, Viktor Hygo

Ndonëse kryeqyteti franez është përjetësuar në një sërë veprash të autorit Marsel Prust (Marcel Proust), si dhe të autorëve të tjerë, ne e kemi përzgjedhur këtë vepër, e cila ju dërgon në Parisin e mesjetës. Ky roman para së gjithash është një tregim ngazëllues dhe i prekshëm i Viktor Hygosë për miqësinë, dashurinë, xhelozinë dhe fatet tragjike. Në qendër të romanit është edhe katedralja Notr Dam, me të cilën autori ishte i fascinuar. Personazhi kryesor, kurrizoja Kuazimodo, është një njeri me pamje të shëmtuar, por me zemër trime, e cila e përcakton edhe të ardhmen e tij të pafat. Njerëzit e urrejnë, përulin dhe e refuzojnë atë. Ai dashurohet në bukuroshen Esmeralda, të cilë sivardisen edhe dy meshkuj të tjerë. Para jush është një tregim tragjik po aq sa edhe madhështor për udhëtimet e vështira të jetës.

 

STAMBOLLI – “MUZEU I PAFAJËSISË”, Orhan Pamuk
Orhan Pamuk, bën pjesë në ata autorë që kanë stil shumë estetik dhe veprat e të cilit janë përplot me përshkrime lirike të vendeve. Natyrisht, në veprat e tij, ai më së shumti e ka përjetësuar Stambollin, i cili paraqitet edhe në romanin e tij më të mirë të dashurisë. Mbi 150 personazhe në mbi 600 faqe e ndërtojnë botën e Stambollit nga viti 1975 e deri në ditët e stome. Në këtë libër, autori na bën të mendojmë se si janë banorët e Stambollit, teksa shëtisim nëpër vendet e tij të fshehta dhe mistike. Nëpër rrugët e lagjeve NIshantash, Çukurcuma, Taksim, Harbija, Bejoglu, shpesh lëviz edhe një personazh i këtij libri – vetura shevrolet e vitit 1965.

 

NJU JORK – “MËNGJES TE TIFANI”, Truman Kapote
Nëse nuk e keni shikuar ende filmin me emrin e njëjtë me aktoren sharmante Odri Hepbërn, ju këshillojmë që më parë ta lexoni librin i cili do t’ju dërgojë në Manhatan. Do të njiheni me njerëz të ngeshëm dhe të pasur të cilët i kalojnë mbrëmjet duke pirë kokteje, dëgjuar muzikë dhe duke flirtuar deri në agim. Në qendër të tregimit është Holly Golightly, e cila jeton maksimalisht në një mënyrë paksa ekstravagante dhe ekscentrike, në kërkim të një burri pasanik. Këtu, Nju Jorku është skenografia e përsosur me bulevardet e tij moderne, shitoret luksoze dhe parqet mahnitëse.

 

SHËN PETËRSBURGU – “KRIM DHE DËNIM”, Fjodor Dostojevski
Vepra më e njohur e Fjodor Dostojevskit është e vendosur në vitet e 60-ta të shekullit të 19-të, në qytetin e Shën Pjetërsburgut. Ndonëse në qendër të romanit është një krim i tmerrshëm si dhe barra që e bartë personazhi kryesor Raskoljnikov, Dostojevski, ka arritur qëpërmes këtij romani ta paraqesë edhe atmosferën e qytetit.

 

ALEKSANDRIJA – “LAGJJA E ALEKSANDRISË”, Lawrence George Durrell
Ky roman i famshëm i Lawrence Durrell, është në fakt një ode për një qytet mitik, Aleksandrisë mitike. Po ashtu, ky qytet është heroi i të katër romaneve nga të cilat përbëhet ky opus dhe lajtmotiv nëpër të cilin Darrell e thur një tregim cilësor si një labirint me bukuri hipnotizuese. Vetë Lawrence në një përshkrim për Aleksandrinë shkruan: “Aleksandria është si një presë vere e madhe e dashurisë; ata që kalojnë nëpër të janë të sëmurët, të vetmuarit, profetët – dua të them, të gjithë ata që janë lënduar thellë…” Madje edhe sikur Aleksadria e tij të mos ekzistonte, prapë së prapë ajo do të ishte po aq reale, ashtu si edhe Roma e Hawthorne, Parisi i Prustit, Bizanti I Lotit…

 

SICILIA – “GEPARDI”, Xhuzepe Tomazi di Lampeduza
Kryevepra e letërsisë italiane është një roman rreth fatit tragjik të një familjeje fisnike e cila përballet me luftën e gjeneralit Xhuzepe Garibaldi, gjatë bashkimit të Italisë. Ngjarja ndodh në Sicilinë e mrekullueshme, e cila i jep një atmosferë të veçantë tregimit. Në bazë të këtij romani është punuar edhe një prej filmave më të famshëm të Viskontit, me kostume fenomenale dhe bukuroshen Claudia Cardinale.

NEW MAGAZINE