FESTIVALI I FILMIT TË BERLINIT: NJË FESTIM I KINEMASË NDËRKOMBËTARE

 

Festivali Ndërkombëtar i Filmit në Berlin, i njohur gjithashtu si Berlinale, është një nga festivalet më prestigjioze të filmit në botë. I mbajtur çdo vit në shkurt, festivali shfaq më të mirat e kinemasë ndërkombëtare dhe tërheq entuziastë të filmit, profesionistë të industrisë dhe media nga e gjithë bota.

 

Historiku

Festivali i Filmit në Berlin u themelua në vitin 1951, pas Luftës së Dytë Botërore. Qëllimi i festivalit ishte që të promovonte mirëkuptimin ndërkombëtar dhe shkëmbimin kulturor përmes mediumit të kinemasë. Edicioni i parë i festivalit u mbajt në qershor të vitit 1951 me pjesëmarrje të 22 vendeve. Megjithatë, festivali u ndërpre për disa vite për shkak të vështirësive financiare, dhe vetëm në vitin 1955 festivali u rinis zyrtarisht si Festivali Ndërkombëtar i Filmit në Berlin.

 

Statuja e Ariut të Artë

Statuja e Ariut të Artë është çmimi më prestigjioz në Berlinale. Është çmimi kryesor i festivalit dhe i jepet filmit më të mirë në mesin e kandidatëve konkurrues. Ariu i Artë u dha për herë të parë në vitin 1951, kur Berlinale ishte ende një festival relativisht i ri i filmit. Është projektuar nga artistja gjermane Renée Sintenis dhe përmban një ari në këmbë me krahë të shtrirë, duke mbajtur një kurorë me gjethe dafine, që e simbolizon forcën dhe vendosmërinë. Ariu është prej bronzi të veshur me ar dhe është i gjatë 35 centimetra. Statuja është bërë një simbol i përsosmërisë në kinemanë ndërkombëtare dhe është shumë e kërkuar nga kineastët dhe profesionistët e industrisë. Përveç Ariut të Artë, në Berlinale jepen edhe disa çmime të tjera, duke e përfshirë Ariun e Argjendtë për regjisorin më të mirë, Arinjtë e Argjendtë për aktoren dhe aktorin më të mirë. Ka edhe çmime për skenarin më të mirë, kinematografinë më të mirë dhe disa kategori të tjera.

 

Domethënia

Berlinale është një nga festivalet e filmit “Big Three”, së bashku me Kanën dhe Venedikun dhe konsiderohet të jetë më i angazhuari politikisht dhe shoqërisht nga të tre. Programet e festivalit shpesh e pasqyrojnë angazhimin e tij për të promovuar diversitetin, të drejtat e njeriut dhe lirinë e shprehjes. Një nga ngjarjet më të rëndësishme të festivalit është Tregu Evropian i Filmit (EFM), i cili zhvillohet krahas festivalit kryesor. EFM është një nga tregjet më të mëdha të filmit në botë, ku prodhuesit, shpërndarësit dhe agjentët e shitjeve mund të blejnë dhe shesin të drejtat e filmit, të takojnë partnerë të mundshëm dhe të lidhen me profesionistë të industrisë. Berlinale është gjithashtu një platformë kyçe për lansimin e filmave të rinj dhe shumë filma që janë shfaqur si premierë në këtë festival kanë fituar çmime të mëdha dhe kanë arritur sukses kritik dhe tregtar. Disa shembuj të dukshëm janë “Taxi Driver” (1976), “The Silence of the Lambs” (1991) dhe “Brokeback Mountain” (2005).

 

Pikat kryesore

Seksioni kryesor konkurrues i Berlinales, ku shfaqen filmat më prestigjioz të festivalit i përmban rreth 20 filma çdo vit. Çmimet e festivalit jepen nga një juri konkursi, e cila përbëhet nga profesionistë ndërkombëtarë të filmit. Një nga seksionet më të njohura të festivalit është Panorama, e cila e shfaq një gamë të larmishme filmash nga e gjithë bota, duke përfshirë filma të pavarur dhe artistik, dokumentarë dhe vepra eksperimentale. Një tjetër pikë kryesore e festivalit është seksioni Special i Berlinales, i cili përmban filma që nuk janë në konkurrencë, por që konsiderohen të jenë veçanërisht domethënës ose të rëndësishëm. Seksioni shpesh përfshin premiera botërore të filmave të shumëpritur, si dhe homazhe për kineastët dhe aktorët e mirënjohur. Vitet e fundit , festivali e ka zgjeruar fokusin e tij edhe në seriale televizive dhe përmbajtjet në ueb, me prezantimin e programit të Berlinale Series. Programi shfaq seriale ndërkombëtare dhe përmbajtje në ueb, duke përfshirë premiera, shikime të fshehta dhe diskutime në panel me krijuesit dhe aktorët.

 

Përfundim

Festivali i Filmit në Berlin është një platformë jetike dhe me ndikim për promovimin e kinemasë ndërkombëtare dhe shkëmbimit kulturor. Me përkushtimin e tij ndaj diversitetit, angazhimit social dhe politik dhe inovacionit artistik, festivali vazhdon të shtyjë kufijtë dhe të sfidojë audiencën dhe mbetet një nga ngjarjet më të rëndësishme në kalendarin global të filmit.

PDF Magazine

Prill

READ MORE

NEW MAGAZINE