KRIJUESI I CHATGPT MENDON SE ‘IA’ DO TË DUHEJ TË RREGULLOHET

 

ChatGPT është teknologjia për të cilën të gjithë po flasin. Prandaj, nuk është çudi që së fundmi revista TIME e ka publikuar një intervistë me drejtuesen e këtij projekti Mira Muratin. Më poshtë ju ftojmë të lexoni artikullin e plotë të publikuar në https://time.com/.

 

Në një farë mënyre, Mira Murati mund të diskutojë drejtpërdrejt rreziqet e IA ndërsa ju bën të ndiheni sikur gjithçka do të jetë në rregull. Murati është shefe e teknologjisë në OpenAI, që i udhëheqë ekipet që qëndrojnë pas DALL-E, i cili përdor IA për të krijuar vepra arti bazuar në kërkesa dhe ChatGPT, chatbot jashtëzakonisht i popullarizuar i IA që mund t’iu përgjigjet pyetjeve komplekse me aftësi të frikshme njerëzore.

 

ChatGPT e pushtoi imagjinatën e publikut pas publikimit të tij në fund të nëntorit. Ndërsa disa shkolla po e ndalojnë atë, Microsoft paralajmërojë një investim prej 10 miliardë dollarësh në kompani dhe Google ka lëshuar një “kod të kuq”, duke u shqetësuar se teknologjia mund të prishë biznesin e tyre të kërkimit. “Ashtu si me revolucionet e tjera nëpër të cilat kemi kaluar, do të ketë vende të reja pune dhe disa vende pune do të humbasin…” i tha Murati Trevor Noah vjeshtën e kaluar për ndikimin e IA, “por unë jam optimiste”.

 

Për pjesën më të madhe të janarit, ChatGPT e kapërceu Bitcoinin midis termave të kërkimit të njohur, sipas Google Trends. E gjithë vëmendja ka bërë që startup-i privat me bazë në San Francisko – me 375 punëtorë dhe me pak të ardhura – tani e ka një vlerë prej rreth 30 miliardë dollarë. Murati foli me TIME për dobësinë më të madhe të ChatGPT, potencialin e pashfrytëzuar të softuerit dhe pse është koha për të ecur drejt rregullimit të IA.

 

Së pari, dua t’ju përgëzoj ju dhe ekipin tuaj për lajmin e fundit që ChatGPT shënoi një notë kaluese në provimin e licencimit mjekësor në SHBA, në provimin MBA të Shkollës së Biznesit Wharton dhe katër provime të mëdha universitare në shkollën juridike. A të duket sikur e ke një fëmijë të shkëlqyer?

Ne nuk e prisnim këtë nivel emocioni nga vënia e fëmijës tonë në botë. Ne, në fakt, kishim edhe njëfarë frike për ta nxjerrë atë aty. Jam kurioze të shoh fushat ku do të fillojë të gjenerojë dobi për njerëzit dhe jo vetëm risi dhe kuriozitet të pastër.

 

Unë i kërkova ChatGPT një pyetje të mirë për t’ju bërë. Ja çfarë thuhej: “Cilat janë disa nga kufizimet ose sfidat që keni hasur gjatë punës me ChatGPT dhe si i keni kapërcyer ato?”

Kjo është një pyetje e mirë. ChatGPT është në thelb një model i madh bisedor – një rrjet i madh nervor që është trajnuar për të parashikuar fjalën tjetër – dhe sfidat me të janë sfida të ngjashme që i shohim me modelet bazë të gjuhëve të mëdha: ai mund të kriojë fakte.

 

Edhe në një mënyrë shumë të sigurt!

Po. Kjo është në fakt një sfidë thelbësore. Ne e zgjodhëm veçanërisht dialogun sepse dialogu është një mënyrë për të bashkëvepruar me një model dhe për t’i dhënë atij reagime. Nëse mendojmë se përgjigjja e modelit është e pasaktë, mund të themi: “A je i sigurt? Unë mendoj se në të vërtetë…” Dhe më pas modeli e ka një mundësi të shkojë para mbrapa me ju, ngjashëm me mënyrën se si do të bisedonim me një njeri tjetër.

 

Teknologjitë novatore vërtet zgjidhin probleme. Çfarë problemi po zgjidh ChatGPT?

Tani për tani, është në fazën e rishikimit të studimit, kështu që nuk dua të flas me besim të lartë se cilat probleme po i zgjidh. Por unë mendoj se ne mund të shohim se e ka potencialin për të revolucionarizuar me të vërtetë mënyrën se si mësojmë. Njerëzit janë në klasa me, le të themi, 30 persona. Të gjithë kanë prejardhje të ndryshme, mënyra të ndryshme të mësuarit dhe të gjithë në thelb e kanë të njëjtën kurrikulë. Me mjete si ChatGPT, mund të bisedoni pafund me një model për të kuptuar një koncept në një mënyrë që i përshtatet nivelit tuaj të të kuptuarit. Ka potencial të jashtëzakonshëm për të na ndihmuar me edukimin e personalizuar.

 

Por disa shkolla po e ndalojnë ChatGPT. A ju befason kjo?

Kur i zhvillojmë këto teknologji, ne vërtet shkojmë drejt inteligjencës së përgjithshme, aftësive të përgjithshme me besueshmëri të lartë – dhe e bëjmë këtë në mënyrë të sigurt. Por kur ajo hapet atë për sa më shumë njerëz që të jetë e mundur me prejardhje të ndryshme dhe ekspertizë të fushës, patjetër që do të habiteni nga llojet e gjërave që ata i bëjnë me teknologjinë, si në frontin pozitiv ashtu edhe në atë negativ.

 

Një numër në rritje i liderëve në këtë fushë po paralajmërojnë për rreziqet e AI. A keni ndonjë dyshim për teknologjinë?

Ky është një moment unik në kohë ku ne ndikojmë në mënyrën se si ajo e formëson shoqërinë. Dhe kjo shkon në të dyja drejtimet: teknologjia na formëson dhe ne e formësojmë atë. Ka shumë probleme të vështira për t’u kuptuar. Si e bëni modelin të bëjë atë që ju dëshironi dhe si siguroheni që të jetë në përputhje me qëllimin njerëzor dhe në fund të fundit në shërbim të njerëzimit? Ekzistojnë gjithashtu një sërë pyetjesh rreth ndikimit shoqëror, dhe ka shumë pyetje etike dhe filozofike që duhet t’i shqyrtojmë. Dhe është e rëndësishme që ne të sjellim zëra të ndryshëm, si filozofë, shkencëtarë të shkencave shoqërore, artistë dhe njerëz nga shkencat humane.

 

Cila është pyetja kryesore etike apo filozofike që ne ende duhet ta kuptojmë?

[IA] mund të keqpërdoret, ose mund të përdoret nga aktorë të këqij. Pra, atëherë ka pyetje se si e qeverisni përdorimin e kësaj teknologjie në nivel global. Si e rregulloni përdorimin e IA në një mënyrë që është në përputhje me vlerat njerëzore?

 

A mendoni se këto pyetje duhet t’u lihen kompanive si tuajat, apo duhet të përfshihen qeveritë në krijimin e rregulloreve?

Është e rëndësishme që OpenAI dhe kompanitë si e jona ta sjellin këtë në ndërgjegjen e publikut në një mënyrë të kontrolluar dhe të përgjegjshme. Por, ne jemi një grup i vogël njerëzish dhe ne kemi nevojë për më shumë kontribut në këtë sistem dhe shumë më tepër kontribut që shkon përtej teknologjive – padyshim rregullatorët dhe qeveritë dhe të gjithë të tjerët.

 

Gjithmonë ekziston frika se përfshirja e qeverisë mund të ngadalësojë inovacionin. Ju nuk mendoni se është shumë herët që politikëbërësit dhe rregullatorët të përfshihen?

Nuk është shumë herët. Është shumë e rëndësishme që të gjithë të fillojnë të përfshihen, duke e pasur parasysh ndikimin që do të kenë këto teknologji.

PDF Magazine

Prill

READ MORE

NEW MAGAZINE