11 Mar

OSCAR 2024: FILMI “OPPENHEIMER” FITUES I MBRËMJES ME SHTATË ÇMIME

Në edicionin e 96-të të çmimeve të Akademisë Amerikane të Filmit të njohur thjesht si OSCAR, filmi i regjisorit Kristofer Nolan (Christopher Nolan) “Oppenheimer” ishte fituesi i madh i mbrëmjes me gjithsejtë shtatë çmime të fituara nga trembëdhjetë nominime.   Fitorja e këtij filmi, i cili e tregon historinë e krijuesit të bombës atomike, ishte […]

           Më shumë

11 Mar

TRESHJA E PËRJETSHME: TRE LIBRAT MË TË MIRË TË TË GJITHA KOHËRAVE

Letërsia, me fuqinë e saj për të përthithur, frymëzuar dhe tejkaluar kohën, i ka dhuruar njerëzimit një mori kryeveprash. Mirëpo, disa prej këtyre kryeveprave kanë arritur një nivel aq të lartë sa që ato konsiderohen si librat më të mirë të të gjitha kohërave. Këto thesare të përjetshme, që janë vlerësuar nga breza të tërë, […]

           Më shumë

8 Mar

URIME 8 MARSI! – DITA NDËRKOMBËTARE E GRAVE

  Sot është 8 Marsi – Dita Ndërkombëtare e Grave. Në mbarë botën kjo ditë festohet për të vlerësuar arritjet kulturore, shoqërore dhe ekonomike të femrave. Mirëpo, shënimi i kësaj dite shërben edhe si një platformë për të ngritur zërin për veprime konkrete të cilat janë të domosdoshme për të arritur barazinë gjinore.   Historia […]

           Më shumë

7 Mar

URIME DITA KOMBËTARE E MËSUESIT!

Sot është 7 Marsi – Dita Kombëtare e Mësuesit. Krahas faktit se në këtë ditë e rikujtojmë hapjen e shkollës së parë shqipe në vitin 1887 në qytetin e Korçës, kjo ditë është edhe një rikujtim i fuqishëm për rëndësinë dhe kontributin e çmuar që çdo mësues e jep në zhvillimin dhe përparimin e shoqërisë. […]

           Më shumë

6 Mar

TRI VEGLAT MË TË RËNDËSISHME BUJQËSORE QË JANË SHPIKUR

  Agrikultura ka qenë boshti kurrizor për zhvillimin e çdo civilizimi që ka ekzistuar në Tokë, që nga fillimet e para të njerëzimit. Ndonëse në mediat moderne nuk përmendet shpesh, për të mos thënë fare, agrikultura është ajo që ia siguron çdo shoqërie ushqimin, strehimin dhe stabilitetin ekonomik. Për mijëra vjet njerëzit kanë zhvilluar vegla […]

           Më shumë

5 Mar

RREZIQET E NJË UDHËTIMI NË MARS

Zhvillimet e fundit teknologjike dhe misionet e ndryshme në gjithësi, në krye të të cilave padyshim qëndron NASA (National Aeronautics and Space Administration – Administrata Kombëtare e Aeronautikës dhe Gjithësisë), me sa duket gjithnjë e më shumë po e afrojnë ditën kur njerëzimi më në fund do të fillojë eksplorimin e mirëfilltë të gjithësisë. Kur […]

           Më shumë

4 Mar

TRI ARSYE PSE LOJA MINECRAFT ËSHTË NJË NDËR LOJËRAT MË TË SUKSESSHME TË TË GJITHA KOHËRAVE

Në morinë e pafund të lojërave kompjuterike, pak tituj e kanë arritur popullaritetin me jetëgjatësi dhe ndikim kulturor sikurse loja Minecraft. E krijuar nga Markus Persson, i cili njihet me nofkën “Notch” (Noç), dhe më pas e blerë nga gjigandi Microsoft, kjo lojë, e cila i përket grupit të ashtuquajtur të lojërave “sandbox”, e ka […]

           Më shumë

1 Mar

PESË DESTINACIONET MË TË MIRA NË BOTË PËR PUSHIME DIMËRORE

  Nga fshatrat alpinë piktoreskë e deri te qytetet e mbuluara nga dëbora, stina e dimrit ofron një sërë përvojash magjepsëse. Kur kësaj ia shton edhe bukurinë e skijimit dhe aktiviteteve të tjera në dëborë nuk është e vështirë për ta kuptuar pse janë të shumtë ata që i pëlqejnë pushimet dimërore më shumë se […]

           Më shumë

29 Feb

PESË APLIKACIONE QË ÇDO ADOLESHENT DUHET T’I KETË

  Në epokën e sotme digjitale, telefonat e mençur janë bërë pjesë e pazëvendësueshme e jetës së adoleshentëve. Nga shoqërimi e deri te mësimi, sot ekzistojnë aplikacione për çdo aspekt të jetës suaj. Sidoqoftë, bollëku i ofertave ekzistuese mund të krijojë paksa vështirësi në përzgjedhjen e më të mirave. Për ta lehtësuar sado pak këtë […]

           Më shumë

28 Feb

MACET DHE NJERËZIT NJË MARRËDHËNIE SIMBIOZË

Përgjatë tërë historisë së njerëzimit mes maceve dhe njerëzve ka ekzistuar një marrëdhënie e veçantë. Gjatë kësaj kohe ky raport ka pësuar ndryshime radikale nga kohërat e vjetra kur ato shikoheshin si hyjni e deri në kohët moderne kur ato janë bashkëjetues në shtëpitë dhe familjet moderne.   Aleatë të çmuar në luftën kundër minjve […]

           Më shumë

27 Feb

“CRISPR” – REVOLUCIONI I NDRYSHIMIT TË GJENEVE: ZBËRTHIMI I FUQISË PËR TË FORMËSUAR JETËN

Në kuadër të biologjisë, ekziston një vegël që është duke tërhequr vëmendje si asnjëherë më parë, dhe e cila njihet thjesht si “CRISPR”. Ky emër është në fakt shkurtesë në gjuhën angleze për atë që njihet si “Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats” e që e përkthyer në gjuhën tonë do të thotë “Përsëritjet e […]

           Më shumë

26 Feb

STËRVITJA PËR ASTRONAUT – PRAPASKENAT

Në pafundësinë e kozmosit, atje ku yjet xixëllojnë dhe planetët vallëzojnë shtrihet një botë e kureshtjes së pafundme dhe eksplorimit pa kufij. Në këtë pëlhurë kozmike një grup i vogël i njerëzve e kanë guximin që të udhëtojnë përtej kufijve të planetit tonë, për t’u përballë me sfidat e eksplorimit të gjithësisë me guxim dhe […]

           Më shumë