12 Sep

“OLD MAN OF STORR PINNACLES” NË ISHULLIN E SKAJ (SKYE), SKOCI

  Hektarë për hektarë Ishulli i Skaj (Isle of Skye) në Skoci është një prej vendeve më panoramike në Botë. Rrjedhimisht, ky ishull është përplot me vende ku duhet ndalur për të shijuar peizazhet që paraqiten.   Tatëpjeta e Storr (Slopes of Storr) Përgjatë mijëra vjetëve, rrëshqitjet e dheut e kanë kthyer këtë ishull në […]

           Më shumë

28 Aug

GALAKTIKA SPIRALE NGC 4651 NË YJËSINË COMA BERENICES

  Galaktika spirale e shfaqur në foton më sipër është përafërsisht po aq e madhe sa edhe galaktika jonë e “Rrugës së Qumështit”.   Galaktika kanibal Përndryshe, NGC 4651 njihet edhe si galaktikë kanibal, pasi që forcat e saj të fuqishme të baticës e kanë tërhequr një galaktikë fqinje më të vogël në orbitën e […]

           Më shumë

31 Jul

SHKODRA: XHEVAHIRI I SHQIPËRISË VERIORE

  Shkodra është një dëshmi e gjallë e historisë së pasur dhe trashëgimisë kulturore të Shqipërisë. Me rrënjët e lashta që datojnë që nga koha iliro-romake, Shkodra e ka parë ngritjen dhe rënien e perandorive, gjë që ka kontribuar në formimin e karakterit të saj të larmishëm dhe joshës. Sot, ajo mbetet një qytet i […]

           Më shumë

28 Jul

KALAJA SIGIRIYA NË SRI LANKË

  Sigiria (Sigiriya), ose Shkëmbi i Luanit (Lion Rock), ngrihet 180 metra lart në Sri Lankën qendrore, duke spikatur në zemrën e këtij shteti ishull dhe duke shërbyer si një monument i frikshëm i së kaluarës.   Kjo kala dikur ishte një kryeqytet Vet mbreti i Sri Lankës, Mbreti Kashiapa (Kashyapa), i cili sundoi nga […]

           Më shumë

27 Jul

GORILLAT E MALIT – NGA TRAGJEDIA NË SUKSES TË BRISHTË

Mbi pesë dekada e gjysmë më parë, primatologia dhe konservacionistja amerikane Dajan Fosi (Dian Fossey) filloi që t’i studionte nga afër gorillat e malit. Ajo e vazhdoi studimin e tyre deri në vrasjen e saj në vitin 1985. Gjatë studimeve të saj Fosi ishte tepër e brengosur që kjo specie e gorillave do të zhdukej […]

           Më shumë

26 Jul

TEMPULLI MEERA NË FORTESËN CHITTORGARH NË RAJASTHAN, INDI

  Me një sipërfaqe prej rreth 300 kilometra katror në një majë kodre në shtetin Raxhastan (Rajasthan), Çitorgar (Chittorgarh) është një prej fortesave kodrinore më të mëdha në Indi.   65 ndërtesa historike brenda kësaj fortese Brenda perimetrit shumë të gjatë të murit rrethues gjenden gjashtëdhjetë e pesë ndërtesa historike, në mesin e të cilave […]

           Më shumë

25 Jul

EKSPLORO IMAGJINATËN E PAFUNDME TË GOOGLE A.I. BARD

  Në fushën e Inteligjencës Artificiale (IA), ku krijimtaritë dhe përparimet janë të pafundme, Google A.I. Bard shkëlqen si një shembull i shkëlqyer i mundësive të pakufizuara që mund të dalin nga kombinimi i gjuhës dhe teknologjisë. Ky model i jashtëzakonshëm i gjuhës i ka kapur mendjet dhe e ka nxitur imagjinatën, duke ofruar një […]

           Më shumë

21 Jul

KUAJT: SHTYLLA E NGRITJES SË QYTETËRIMIT NJERËZOR

  Kuajt, gjitarët e mëdhenj me thundra (njëthundrak) që i përkasin familjes Equidae, janë kafshë të zbutura që gjithmonë janë çmuar për forcën, shkathtësinë dhe shoqërimin e tyre me njerëzit. Përgjatë historisë, ata e kanë luajtur një rol jetik në zhvillimin e qytetërimit njerëzor, duke shërbyer si mënyra kryesore e transportit, si ndihmës të paçmuar […]

           Më shumë

21 Jul

THIRRJE PËR DHEMBSHURI NDAJ QENVE ENDACAKË

Qentë endacakë janë një çështje e përhapur në shumë shoqëri moderne dhe problemi ka tendencë të jetë më serioz në zonat ekonomikisht më pak të favorizuara. Qentë kanë një shkallë të lartë riprodhimi, me dy pjellë në vit, dhe mungesa e fondeve publike për të mbështetur programet e kastrimit, sterilizimit dhe masave të tjera të […]

           Më shumë

19 Jul

GJIROKASTRA: PERLA E SHQIPËRISË

  E ngulitur në pjesën jugore të Shqipërisë shtrihet një perlë e fshehur që pret për t’u eksploruar: Gjirokastra. Me historinë e saj të pasur, arkitekturën dhe peizazhet mahnitëse, ky qytet simpatik e ofron një përvojë unike udhëtimi që me siguri do të magjeps çdo vizitor.   Qyteti i Gurit Gjirokastra, e njohur edhe si […]

           Më shumë

19 Jul

FUAT BERISHA: UDHËTIMI I KAMPIONIT TË KARATESË

  Fuat Berisha, një 14-vjeçar i shquar nga qyteti i Prishtinës, e ka një pasion të palëkundur për sportin. Ndërsa shkëlqen në mësime në Shkollën Fillore dhe të Mesme (SHFMU) “Faik Konica” në Prishtinë si nxënës i klasës së tetë, talenti i Fuatit shtrihet edhe në karate dhe futboll, ku ka arritur suksese të ndryshme. […]

           Më shumë

18 Jul

LUGINA E MULLINJVE NË SORRENTO, ITALI

  Diku gjatë shekullit të 13-të, banorët e Sorrentos në Itali e zbuluan një mënyrë tepër të veçantë për të shfrytëzuar një grykë të thellë që e përshkon këtë zonë. Në fund të kësaj gryke, ata ndërtuan mullinj, mekanizmat bluarës të të cilëve i vinte në punë rrjedha e pandërprerë e ujit.   Më vonë […]

           Më shumë